Як отримати дозвіл на володіння зброєю

В інтернеті та на форумах ходить багато чуток і міфів про процедуру отримання довідки на володіння зброєю, і один з таких міфів – «потрібно надати довідку з роботи і довідку про сім'ю». Це все вигадки, і такі довідки вже давно не потрібні.

Ще один міф – «потрібна довідка від дільничного міліціонера». І це теж неправда. Довідку від дільничного дозвільна вашого району запрошувати сама, щоб той перевірив наявність сейфа і судимостей. Дільничний сам формує рапорт і відправляє його в дозвільну.

В останні кілька років небувалий ажіотаж набрали пістолети-травматики, отримуючи дозвіл на які можна заодно отримати дозвіл і на травматичну зброю. Але це в сучасних реаліях не зовсім те, що потрібно для захисту себе і близьких.

Вікові обмеження:

  • З 21 року для гладкоствольної зброї
  • З 25 років для нарізної зброї

Документи, які потрібно отримати до того як іти в дозвільну:

  • Довідка форми 127/o (медкомісія) – можна отримати в будь-якій районній поліклініці, або якщо у вас немає бажання і часу стояти в багатогодинних чергах, то можете звернутися в будь-яку приватну поліклініку.
  • Сертифікат про проходження курсу навчання матчастини зброї – у Києві її можна отримати в двох місцях: тир «Динамо» і тир «Ібіс». Ціна питання в районі 150 грн.
  • Збройовий сейф – потрібно буде купити і встановити вдома спеціалізований сейф для зброї. Самі бюджетні моделі коштують близько 1500 грн.

Для оформлення дозволу необхідно подати наступні документи:

  • Картка-заява (бланк видадуть в дозвільній).
  • Заява про прохання у видачі дозволу на покупку зброї (пишеться в дозвільній).
  • Довідка форми 127/o (медкомісія).
  • Довідка про несудимість (якщо її немає – вони самі подадуть запит на дану довідку, але в такому випадку процедура видачі дозволу може затягнутися на місяць).
  • Договір страхування цивільної відповідальності (можна оформити прямо в дозвільній, коштує 50 грн).
  • Сертифікат про проходження курсу навчання матчастини зброї.
  • Оригінал паспорта громадянина України та ксерокопія 1-2 сторінок + прописка.

Подавши в дозвільну всі документи, ви отримаєте квитанцію на оплату рахунку в загальній сумі на 204 грн.

Сплативши квитанцію, приносите її в дозвільну (про всяк випадок зробіть собі копію). Після оплати протягом місяця до вас прийде дільничний, щоб упевниться в наявність збройового сейфа у вашому домі.

Разом все це обійдеться в 2045 грн. (160 грн. за медкомісію + 90 грн. за навчання в тирі + 40 грн. за фотографії 3х4 + 204 грн. послуги дозвільної + 51 грн. страховка + сейф 1500 грн.).

За дозволом на купівлю приходьте через 30 днів.

У вас є 3 місяці з моменту отримання довідки, щоб вибрати і купити бажану зброю. Якщо за відведений час ви так нічого не купили, то вам потрібно віддати дозвіл назад в дозвільну з метою відмови від нього, або з проханням продовжити ще на 3 місяці. Якщо ви вже вибрали, то просто берете дозвіл і паспорт, і їдете в збройовий магазин.

У магазині вам заповнять дозвіл на куплену зброю, після чого разом із самою довідкою і зброєю вам потрібно буде з'явитися в дозвільну не пізніше 10 днів після покупки і офіційно завірити її реєстрацію.

У дозвільній звірять номер зброї з номером, записаним у документі, і через 2-3 дні ви вже зможете отримати офіційний пластиковий документ, що підтверджує, що ви маєте повне право володіти купленою зброєю.

Пам'ятайте: Зброя – це серйозна річ, яка вимагає найвищої відповідальності на особистому рівні. Використовуйте її з розумом.