ППШ. Кілька захоплюючих фактів

У моїй колекції зброї є відомий пістолет-кулемет Шпагіна (в простолюдді відомий просто як ППШ або «папаша»), про який сьогодні і хотілося б розгорнуто поговорити.

Масове поширення пістолет-кулемет Шпагіна ППШ-41 отримав у роки Великої Вітчизняної війни, оскільки на той час був самим надійним і безвідмовним в будь-яких умовах видом зброї. Пращуром відомого ППШ є Шпагін Георгій, який присвятив все своє свідоме життя збройового справи.

Шпагін Георгій працював у маленькій збройової майстерні, де отримав достатню кількість досвіду в роботі з зброєю, досконально вивчив будову і принцип роботи основних елементів під керівництвом відомого майстра з Тули Деділова, а також почав займатися створенням власного прототипу стрілецької зброї.

Наводжу дослівну цитату самого Шпагіна про ті часи, коли йому довелося працювати в збройової майстерні: «Мені вдалося потрапити саме в те місце, про яке я тільки мріяв. У майстерні доводилося годинами займатися вивченням основних технічних особливостей у роботі закордонної зброї. Переді мною відкрилися раніше небачені горизонти в розділі артилерійської техніки».

Серйозний внесок Шпагину вдалося внести до проектування і подальшу розробку 12,7 мм великокаліберного кулемета ДШК виробництва Василя Олексійовича Дегтярьова. На той момент кулемет мав швидкість стрільби лише в 300 пострілів в хвилину. На жаль, для зенітної зброї, а саме для цих цілей і велася його розробка, такий скорострільності катастрофічно не вистачало.

Основна задача, поставлена перед Шпагіним, полягала в проектуванні металевих стрічок для патронів і доопрацювання самого приймача. Після впровадження змін і поліпшень, запропонованих майстром, вдалося збільшити швидкість стрільби до 600 пострілів в хвилину. Під час війни модифікований і доопрацьований кулемет ДШК відмінно проявив себе в якості грози для легкоброньованих цілей. Модифікований і покращений кулемет перебуває на озброєнні в багатьох країнах.

Поява ППШ

Сьогодні при зйомках військових фільмів у якості основного виду зброї у воїнів задіяний саме ППШ. Це справжній пістолет-легенда, але слід пам'ятати про те, що він з'явився у військах дещо пізніше. Пістолет-кулемет Шпагіна вперше надійшов на озброєння в 1940 році. На той час ні тульський, ні іжевський збройові заводи не мали пресових установок, які застосовувалися для виробництва ППШ. Виробництво довелося заснувати в невеликому містечку Загорську прямо на заводі залізних виробів.

За рік (з 1940 по 1941) було випущено всього 3000 пістолета-кулемета – саме ця партія і потрапила воїнам на фронт. Вже з кінця 1941 року виробництво цього стрілецької зброї було налагоджено на деяких московських заводах.

Модифікована версія ППШ 2

У літній період 1942 року на стрільбищах країни вже проходив випробування модифікований пістолет-кулемет ППШ 2. Попередня модель піддалася кардинальним змінам, що дозволило зробити зброю ще більш надійною і в той же час простою. Вперше у зброї з'явився об'ємний приклад з дерева. Початковий магазин (секторний) був розрахований на 35 патронів, але в порівнянні з попередньою моделлю мав меншою вагою – так Шпагину вдалося позбутися ще одного недоліку в свою зброю.

На жаль, через неточну стрільбу і великий розкид пістолет так і не отримав можливості вийти в масове виробництво. Дослідна партія зброї надійшла на озброєння бійцям тилових підрозділів, яким рідко доводилося вступати в бій. Тим не менш, Шпагін почав аналізувати помилки і заглибився в роботу над створенням чергової доопрацьованій моделі своєї зброї.

Обсяги випуску ППШ

Зауважу, що практично неможливо точно встановити кількість випущених пістолетів-кулеметів Шпагіна. Експерти беруть до уваги, що на той момент зброю цієї моделі було найпоширенішим, тому кількість одиниць могло доходити до 5 мільйонів екземплярів.

Багато опускають факт того, що деякі випущені на заводах моделі поверталися назад на доопрацювання дефектів, але в подальшому вони враховувалися в якості нової одиниці озброєння при використанні в бойових діях. Виробництво велося на 19 заводах, причому деякі з них не мали всього необхідного інструменту для виробництва ППШ.

Використання пістолета-кулемета Шпагіна у світі

Пістолет-кулемет отримало широке поширення не тільки серед бійців Червоної Армії, але і серед їх противника, який застосовував унікальне стрілецьку зброю проти них самих. 11 тисяч одиниць зброї німецькі війська підігнали під свої 9-міліметрові парабеллумы.

Вже після війни велике виробництво ППШ і МП-40 було налагоджено в Північній Кореї. Й. Сталіну на його ювілей з нагоди 70 років подарували корейський варіант ППШ з доопрацьованим магазином.

Нагородження за розвиток і виробництво зброї

У 1945 році Шпагін нагороджений званням Героя Соціалістичної Праці. За величезний внесок у розвиток і вдосконалення різних моделей зброї його представили до нагород: ордена Суворова 2-го ступеня, трьох орденів Леніна і ордена Червоної Зірки.

Але навіть після закінчення війни Георгій Семенович Шпагін продовжить займатися улюбленою справою, якій присвятив все свідоме життя. Під його чітким контролем і керівництвом у серійне виробництво потрапили 2 сигнальних пістолета. Активну участь Шпагін проявив і при розробці автоматів, призначених під проміжний патрон.

Піти з улюбленої роботи конструктора змусив рак шлунка. На 54-му році життя (6 лютого 1952 року) Шпагін Георгій помер після тривалої хвороби, але його розробки та конструкторські ідеї до цих пір використовуються збройними майстернями по всьому світу. У Вятских Галявинах, де знаходився один із заводів з виробництва ППШ, для увічнення його пам'яті відкритий збройовий музей.

Характеристики пістолета-кулемета Шпагіна (ППШ)

  • Маса пістолета-кулемета: 3,6 кг – без магазину з патронами, 5,3 кг – з барабанним магазином, 4,15 кг – з секторним магазином.
  • Загальна довжина: 843мм
  • Довжина стовбура: 269мм
  • Патрон калібр: 7,62 мм
  • Скорострільність: 1000 пострілів у хвилину (з невеликою похибкою)
  • Початкова швидкість кулі: 500м/с
  • Прицільна дальність стрільби: 300м
  • Максимальна дальність стрільби: 400м
  • Приціл відкритий з відкидною стійкою, нерегульований
  • Магазин: секторний 35 патронів, барабанний 71 патрон