Політик і громадський діяч. Хто є хто

Політик: професійний виразник громадської думки

 

Політик — це людина, яка професійно виконує покладені на нього обов'язки державного значення. Вона займається суто політичною діяльністю, тобто пропонує цілі і напрямки руху суспільства, розробляє послідовність дій і впливає на прийняття рішень, від яких залежить життя суспільства в цілому.

Ця діяльність зазвичай здійснюється в органах виконавчої і законодавчої влади. Крім того, політик може виконувати партійні функції, обумовлені його членством, і статусом у політичній партії.

Це визначення дає ідеалізоване уявлення про суть і функції політика. Реально ж він у своїй діяльності може керуватися різними міркуваннями, у тому числі і вельми далекими від заявленої ним позиції і демонстрованою політичної лінії.

Часто не самостійний політик і навіть обмежений у своїх діях різними обставинами, наприклад, взятими на себе зобов'язаннями, що привели його в політику.

Найбільш очевидні з цих обмежень визначаються майбутніми виборами. Вибори визначають статус політика, силу і сферу його впливу, і тому політичний діяч завжди діє як мінімум з оглядкою на думку свого електорату.

Громадський діяч: безкорисливе служіння

 

Хто ж такий громадський діяч?

Це людина, що займається діяльністю з обслуговування політичних, культурних або професійних потреб суспільства на добровільних засадах або, так би мовити, за покликом серця.

Громадський діяч прагне приносити користь людям так, як він її розуміє і тими засобами, які вважає доречними.

Така людина може не мати профільного, відповідного його громадської діяльності, освіти. Найчастіше йому досить інтуїтивного або буденного розуміння суті проблем, з якими він працює.

Принципова відмінність громадського діяча від політика полягає в тому, що вся його підзвітність і вся відповідальність обмежена рамками громадської організації, членом якої він є (якщо є така організація).

Винагорода громадського діяча може обмежуватися моральним задоволенням, а може складатися в саморекламі, яка здатна забезпечити йому отримання якої-небудь посади або хороший старт при виході на політичну арену.

І все ж прийнято вважати, що громадська діяльність не має меті - кар'єрне зростання, і в її основі лежить безкорисливе прагнення приносити користь окремим людям або суспільству в цілому.