Мій перший комп'ютер

У 1986 або в 1987 році, вже і не згадаєш, батько подарував мені мій перший комп'ютер - "ПК-01 Львів". З його характеристиками зараз, напевно, можна порівняти офісний калькулятор. ОЗП 64кб, ПЗУ 16кб, 16кб відеопам'ять. Машина звір!

В той час не було флешок, HDD і навіть дискет 5-ти і 3-х дюймів, про які я впевнений, що зараз, навіть багато хто і не знає. Для прикладу всіма наш улюблений Facebook, який зараз у кожного є в телефоні, обіймав би 187 штук 5'25 дискет, і завантажувався за часом мінімум 3-х діб.

    

Тоді ще програми та ігри завантажувалися з магнітофонних касет. У середньому завантаження тривало 10-15 хвилин, причому, якщо під час неї відбувався збій, доводилося перемотувати, шукати розрив між записами, і повторювати процедуру спочатку. 

Саме на "ПК-01 Львів" я вивчив першу мову програмування. Це був Basic. Стимулом стала комп'ютерна гра - "Alley Cat". 

Кількість спроб в грі, мене вкрай не влаштовувало. Відкривши інструкцію, в перший і останній раз, я прочитав єдину команду "LIST", яка виводила величезний код гри на телевізор. На голій інтуїції, з втратою кілька годин часу, були знайдені потрібні дані з заміною значення на 3->99. Далі рахувати я ще просто не вмів :-)

Минуло приблизно пів року, і методом "наукового тику", я практично повністю освоїв Basiс.

Пригадую навіть, писав якісь прості іграшки.