Як я провів свою відпустку

Не «пафосний» Пафос

Пафос – один з найпопулярніших курортів Кіпру, який просто створений для спокійного відпочинку і релаксу. Тут є три головні складові якісного відпочинку: чисте море, красиві пейзажі і тепле середземноморське сонце. Але крім цієї трійці, в Пафосі є те, що виділяє його серед маси інших літніх курортів, – особлива романтична атмосфера і іскрометний колорит кіпрської культури. Пафос дуже спокійне і заспокійливе місто. Його кращі пляжі, які відразу ж запали мені в душу – Лара і Корал Бей. Перший – відокремлений і романтичний, і на ньому більше шансів побачити величезну черепаху, розміром з журнальний стіл, ніж натовп туристів. Другий – навпаки, більш гучний і активний, на ньому не прийнято просто валятися в лежаку. На пляжі Корал Бей можна зайнятися водними видами спорту, пограти в пляжний волейбол, або навіть зануритися з аквалангом, і досліджувати підводний світ Середземного моря.

Сібільов Дмитро | Кіпр

Сібільов Дмитро | Кіпр

 

Слідами Афродіти

У Пафосі дуже багато місць і пам'яток, названих на честь богині любові і краси. Пов'язано це з легендою, за якою Афродіта вийшла з піни морської біля берегів Пафосу, а якщо точніше, то біля узбережжя Петра-ту-Роміу – маленького кам'янистого пляжу, головною визначною пам'яткою якого є височіюча з води скеля. Кіпріоти говорять, що якщо опливти скелю навколо, то обов'язково знайдеш свою половинку. Ще одна любовна прикмета кіпріотів – якщо знайти гальку в формі серця, то це до сімейного благополуччя. Мені пощастило знайти відразу дві. «А чому б і не об'їхати всі місця, пов'язані з ім'ям Афродіти?» – подумав я, і відвідав купальню Афродіти, міст кохання на мисі Греко, храм Афродіти, фонтан Амароза, у якого богиня зустріла Діоніса, а також одне з найяскравіших і веселих місць на Кіпрі – аквапарк Aphrodite Waterpark.

Кіпр | фото: Дмитро Сібільов

Кіпр | фото: Дмитро Сібільов

 

Екскурсійний потенціал

Вибираючи тури на Кіпр з різноманіття пропозицій від «Музенідіс Тревел», я був трохи розгублений, який же курорт все-таки вибрати. Однак, вибравши Пафос, я зовсім не прогадав, і крім гарної природи і прекрасних пляжів, тут є великий потенціал для екскурсійних поїздок. Археологічний парк Пафосу – це місце, яке буде цікаво відвідувати, навіть якщо ви приїжджаєте сюди 2-й, а то і 3-й раз. Одна з родзинок парку – стародавні кіпрські мозаїки на віллах Діоніса, Тесея і Айона. Найкраще брати екскурсію з гідом, щоб дізнатися більше цікавих фактів і навчитися тлумачити міфологічну символіку. Ще дуже красиве місце в парку – античний театр Одеона, вирізаний в монолітній скелі. Також з Пафосу можна замовити джип-сафарі в Акамос – природний заповідник, на однойменному півострові. Такий відпочинок дійсно запам'ятається емоціями і яскравими враженнями на багато років, мені так вже точно!

Кіпр | Пафос | фото: Дмитро Сібільов

Кіпр | Пафос | фото: Дмитро Сібільов