Чи впадуть ціни на SSD?

Споживачі звикли до постійного зниження цін від виробників. Особливо це стосується комплектуючих комп'ютера – здавалося б, якась модель нещодавно надійшла у продаж, а вже має більш низьку ціну, ніж була на старті продажів. Ситуація з жорсткими дисками не була винятком.

Все змінилося після того, як Таїланд пережив повінь у 2011 році. Саме там знаходилася велика кількість підприємств, які виробляли жорсткі диски та їх компоненти. В результаті лиха деякі великі фабрики були виведені з ладу. Як наслідок – виробництво техніки зменшилася практично в два рази. Серед постраждалих фірм виявилися такі найбільші виробники як Seagate, Western Digital, Toshiba, Hitachi. Такі фірми як Samsung, мають вагу і на ринку накопичувачів, теж частково постраждали. Підсумком цієї ситуації став дефіцит товару і підвищення цін.

   

Відновлювальні роботи на підприємствах, які почали проводитися одразу ж після повені, виявилися дуже складними. Оцінка ситуації була зовсім не райдужної – компаніям належало повільний і кропіткий процес відновлення виробництва. Між тим, запас вже готових вінчестерів був невеликим – без підвищення ціни вже через місяць полиці магазинів спорожніли б в два рази. Тому для IT-сфери 2012 рік ознаменувався подорожчали накопичувачами. Особливо це позначилося на ціні SSD-дисків, які в принципі коштують дорожче, ніж HDD і займають малу частку серед загальної кількості випущених накопичувачів. Як не дивно, після цього природного катаклізму прірву в ціні між HDD і SSD скоротилася.

Протягом подальшого часу ціна на диски була «плаваючою» - вона то збільшувалася, то зменшувалася, то не змінювалася протягом декількох місяців. І буквально нещодавно один з керівників компанії Transcend поділився інформацією про те, яка ситуація з SSD-дисками йде зараз, і чого очікувати найближчим часом. Згідно його словами, в 2014 році кількість проданих твердотільних накопичувачів збільшиться не менш, ніж в 3 рази. Зростання продажів буде викликаний тим, що ціна на вінчестери значно знизиться. Низька ціна в свою чергу, обумовлюється зниженням вартості NAND-чіпів – основних компонентів SSD-накопичувачів. Ціна на твердотілі диски почала падати ще в минулому році, а в цьому році її падіння лише продовжиться. Також за прогнозами керівника особливою популярністю будуть користуватися SSD об'ємом 256 ГБ, які будуть коштувати менше 100$. Варто відзначити, що компанія Transcend планує випускати практично 100 тисяч одиниць твердотільних накопичувачів щомісяця.

Ще однією причиною зниження ціни є і зменшення числа виробників SSD. За останній час різні невеликі компанії вирішили «згорнути» свій бізнес в цьому напрямку, не витримавши тиску з боку великих конкурентів.

Багато охочих придбати SSD-диск не могли зробити цього довгий час – не дозволяла ціна. Зараз залишається почекати зовсім небагато – аналітики припускають, що зниження цін почнеться традиційно влітку, оскільки саме в цей період продажу різноманітної продукції, включаючи комп'ютерну, йде на спад. Деякі компанії, спостерігаючи за постійно зростаючим попитом на SSD, стали розширювати асортимент твердотільних накопичувачів. Наприклад, Seagate вирішили припинити випуск деяких HDD на користь SSD. Зниження ціни також зробить доступнішим і ноутбуки, ультрабуки, які все частіше стали вбудовувати саме SSD-накопичувачі.