Які документи в Україні можна оформити онлайн

Прописка

Тепер в Україні стало можливо оформити прописку онлайн. Це проект, запущений спільними зусиллями влади, it-компаній та волонтерів. Всього до проекту підключилися понад 50 державних органів різних рівнів і юрисдикцій.

Поки оформити прописку через інтернет можна тільки в Київській та Дніпропетровській областях. Також можна зняти реєстрацію, і оплатити держзбір через інтернет-банкінг.

Після подачі заявки на сайті, потрібно буде просто звернутися за штампом в міграційну службу. За словами губернатора Дніпропетровської області Валентина Резніченко, електронний сервіс користується великою популярністю як у молодих людей, так і у пенсіонерів.

Від закордонного паспорта до субсидії

Також за допомогою сайту держпослуг можна отримати і інші документи, наприклад, субсидію на комунальні послуги, але поки це можливо лише для деяких районів столиці, а також окремих міст Київської, Дніпропетровської та Черкаської областей.

Таким же чином можна і оформити допомогу на новонароджену дитину, довідку про доходи, або навіть закордонний паспорт. Закордонний паспорт можна не тільки отримати через сайт, але і подати заявку на заміну старого. Також можливо внести зміни до статуту юридичної особи або приватного підприємця.

Водіям і молодятам

На сьогоднішній день можливо отримати документи від ДАІ в режимі онлайн і зареєструвати автомобіль в МРЕВ сидячи вдома біля комп'ютера, а також: отримати водійське посвідчення, зняти транспортний засіб з обліку.

МВС, у свою чергу, ввели аналогічну можливість поставити або зняти з обліку зброю.

Ще одне нововведення – подача через інтернет документів на реєстрацію шлюбу. Даний сервіс був запущений тільки в липні, і за цей час вже було подано більше 300 заявок.

Також можна запросити дані із загального реєстру РАГСу, змінити прізвище і вибрати дату весілля, подати документи про народження дитини, або оформити довідку про смерть.

Це значно спростить життя, адже до цього потрібно було три рази особисто відвідати РАГС, а тепер у ньому потрібно буде лише забрати готові документи.

Довідки для бізнесу

Мін'юст запустив у себе на сайті сервіс для оформлення бізнес-довідок в режимі онлайн. Довідки оплачуються картою за допомогою інтернет-банкінгу, після чого отримуєте вже готовий для роздруківки документ.

Цей сервіс є одним з інструментів боротьби з корупцією в держструктурі.

Петиції президенту

На сайті президента України працює сервіс електронних петицій, де кожен бажаючий може подати свою петицію і почати збір підписів.

Для того, щоб президент дав офіційну відповідь на вашу петицію, за три місяці її має підтримати 25000 чоловік.

Пропуск в АТО

СБУ запустила систему оформлення електронних перепусток в зону проведення антитерористичної операції. Раніше в АТО пропускали виключно за паперовими документами, виданими міліцією.

Завдяки цій послузі українці можуть оформляти заявки через інтернет. Для цього достатньо вказати паспортні дані і прикріпити фотографію. Після подачі заявки, можна стежити за ходом її обробки.

Стандарти без посередників

Міністерство економічного розвитку днями запустило онлайн-магазин, в якому можна купити нормативні документи і стандарти в електронному або паперовому вигляді без переплати посередникам.

До запуску даного магазину процедура була дуже довгою, складною і дорогою, через що люди вдавалися до допомоги посередників, які брали відсотків на 70 більше офіційної вартості.

Квитки на поїзд

Квитки «Укрзалізниці» за допомогою інтернету можна купити з 2012 року. Куплений квиток можна роздрукувати вдома або зберегти його у вигляді QR-коду і пред'явити провіднику на екрані свого смартфона.